top of page
Χίλιες Ευχές
Γάμος - Βάπτιση - Εκδηλώσεις

Ποιές είναι οι ...υποχρεώσεις της νονάς?

Αν πρόκειται σύντομα να βαπτίσετε κάποιο παιδάκι σίγουρα θα αναρωτιέστε ποιες ακριβώς είναι οι υποχρεώσεις σας όσον αφορά το μυστήριο της βάπτισης αλλά και ποιες είναι γενικότερα οι αρμοδιότητες που θα έχετε ως νονά.

Σίγουρα πρόκειται για έναν ρόλο τιμής και εσείς θα πρέπει να ανταποκριθείτε με χαρά και αγάπη σε αυτόν το ρόλο. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό οι νονοί να έχουν συνείδηση της επιλογής τους αυτής και να ανταποκρίνονται άψογα στο ρόλο τους.

Για να δούμε όμως τι ακριβώς χρειάζεται να προμηθευτείτε πριν τη βάπτιση...

Η νονά αγοράζει το λεγόμενο βαπτιστικό κουτί το οποίο αποτελείται από: • ένα μπουκάλι ελαιόλαδο, σαπούνι, λαδόπανα με πετσετες και σεντονακι • 3 κεράκια, μαρτυρικά για ολους τους καλεσμενους • τα βαπτιστικά παπούτσια και ρούχα του μωρού • τη λαμπάδα και το κουτι που θα περιεχει ολα αυτα

• τον σταυρό

Σε συνεννόηση μεταξυ γονεων - νονας ειναι ο στολισμός της εκκλησίας και της κολυμπήθρας. Παράλληλα η νονα προσφέρει και ένα ποσό, συμβολικό προς το ναό στο οποίο θα τελεστεί το μυστήριο για τα λειτουργικά του έξοδα.

Καλό θα ήταν για τη νονά αλλά προπάντων για το μωρό να έχει ήδη καλλιεργηθεί μεταξύ τους μια καλή σχέση, έτσι ώστε το μωρό να αισθάνεται ασφάλεια στην αγκαλιά της νονάς κατά τη διάρκεια του μυστηρίου.

Μετά τη βάπτιση

Τρεις μέρες μετά τη βάπτιση η νονά ή ο νονός πηγαίνουν στο σπίτι του μωρού για το πρώτο του μπανάκι, αυτή τη φορά στην μπανιέρα.

Το νερό από το μπάνιο του, σύμφωνα με τη παράδοση πρέπει να χυθεί στη θάλασσα ή σε χώμα απάτητο. Το ίδιο ισχύει και για το νερό που θα χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των βαπτιστικών ρούχων του παιδιού.

Την πρώτη Κυριακή μετά το μυστήριο οι νονοί συνοδεύουν το μωρό στην εκκλησία για να λάβει την πρώτη του Θεία Κοινωνία. Αυτό επαναλαμβάνεται και τις επόμενες δύο Κυριακές. Και τις τρεις Κυριακές παίρνουν και την λαμπάδα της βάπτισης στην εκκλησία, η οποία είναι αναμμένη να καίγεται καθ'όλη τη διάρκεια της λειτουργίας.

Την τρίτη Κυριακή, ξεστολίζεται και μένει στην εκκλησία.

Να σας ζήσει!


Blogging...
Π. Μιχαλάκη 35, Αχαρνές  
| Tel: 210 2478 867
Εδώ θα βρείτε αγαπημένα κείμενα & tips 
με ιδέες για ένα αξέχαστο γάμο ή μια παραμυθένια βάπτιση!
Πρόσφατα Άρθρα
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page