top of page
Χίλιες Ευχές
Γάμος - Βάπτιση - Εκδηλώσεις

Η πρώτη λίστα ... του γάμου ή της βάπτισης σας! (Δικαιολογητικά Γάμου & Βάπτισης)

Όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά που θα χρειαστείτε σε περίπτωση που πείτε το... ναι!

Λοιπόν πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε....

1. Πιστοποιητικό γέννησης (εκδίδεται από τα Κ.Ε.Π ή το Δήμο όπου ανήκετε). Χρειάζεται αστυνομική ταυτότητα.

2. Πιστοποιητικό αγαμίας (εκδίδεται από την ενορία όπου ανήκει ο καθένας χωριστά) Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

  • πιστοποιητικό γέννησης

  • αστυνομική ταυτότητα

  • δύο μάρτυρες (όχι συγγενείς 1ου - 2ου βαθμού) με τις αστυνομικές ταυτότητες τους

  • δήλωση του νόμου 105 από τους μάρτυρες ότι είστε άγαμοι και δεν σας συνδέει συγγενική σχέση

  • εάν έχει προηγηθεί ο πολιτικός σας γάμος, χρειάζεται η ληξιαρχική πράξη του

  • διαζευκτήριο από το γραφείο διαζυγίων της αρχιεπισκοπής ή πιστοποιητικό χηρείας

3. Θα πρέπει να δημοσιεύσετε την αναγγελία του γάμου σας σε ημερήσια εφημερίδα της πόλης σας

4. Παράβολο χαρτοσήμου (από δημόσιο ταμείο ή εφορία).

5. Επισκεφθείτε την εκκλησία, όπου θα τελεστεί ο γάμος σας, με τα παρακάτω δικαιολογητικά για τις άδειες γάμου: πιστοποιητικά αγαμίας και των δύο, το φύλλο της εφημερίδας όπου δημοσιεύσατε την αναγγελία του γάμου σας, το παράβολο, τις αστυνομικές σας ταυτότητες. Εκεί θα σας ετοιμάσει ο εφημέριος - υπεύθυνος ιερέας τα χαρτιά για την άδεια γάμου και θα υπογράψετε την αμετάκλητη δήλωση για το επώνυμο των παιδιών.

6. Με όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά θα πάτε στην Αρχιεπισκοπή της ενορίας που θα γίνει ο γάμος και θα τα καταθέσετε για να επικυρωθεί η άδεια γάμου που πρέπει να εκτελεστεί μέσα σε έξι μήνες, διαφορετικά χρειάζεται ανανέωση. 7. Αν θέλετε να πάρετε το όνομα του συζύγου σας θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δικαστική αρχή. ( Με τον υπάρχοντα νόμο που θεσπίστηκε στη δεκαετία του '80 η γυναίκα διατηρεί το πατρικό της επίθετο). 8. Τέλος, υπάρχει περίπτωση η εκκλησία να ζητήσει από τους μελλόνυμφους να κάνουν εξετάσεις αίματος, για στίγμα.

Δείτε αυτό το κομμάτι λοιπόν ως την αρχη μίας όμορφης διαδικασίας η οποία θα σας φέρει πιο κοντά στο όνειρο της ζωής σας.

Η ώρα η καλή!!!

Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε για τη βάπτιση του μωρού σας

Όταν γεννήθηκε το παιδί, δηλώσατε τη γέννησή του στο Ληξιαρχείο και σας έδωσαν Πιστοποιητικά Γέννησης, ένα εκ των οποίων αναγράφει «Δια την βάπτιση». Αυτό το πιστοποιητικό πρέπει να το έχετε στα χέρια σας, για να μην το ψάχνετε τελευταία στιγμή.

Αφού αποφασίσετε σε ποια εκκλησία θα γίνει η βάπτιση, πρέπει να επιβεβαιώσετε τη διαθεσιμότητα της που επιθυμείτε και να τη σημειώσει ο ιερέας στο ημερολόγιο.

Αν η εκκλησία που θα τελεστεί η βάπτιση είναι η ενορία σας, τότε θα παραδώσετε το Πιστοποιητικό Γέννησης του παιδιού πριν από τη βάπτιση και μετά το μυστήριο θα συμπληρωθούν και τα υπόλοιπα χαρτιά που θα πούμε στη συνέχεια.

Αν η εκκλησία που θα τελεστεί η βάπτιση δεν είναι η ενορία σας, το Πιστοποιητικό Γέννησης θα το δώσετε και πάλι στην ενορία σας και από εκεί θα μεταβιβαστεί στην ενορία που θα γίνει η βάπτιση. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητο, καθώς κάποιοι ιερείς είναι πιο επιεικείς με τις διαδικασίες, οπότε μπορείτε να δώσετε το Πιστοποιητικό Γέννησης κατευθείαν στην εκκλησία που θα γίνει η βάπτιση. Πριν την βάπτιση ο νονός και οι γονείς (ή τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο) μαζί με τον ιερέα συμπληρώνουν τα στοιχεία του ονόματος που θα δοθεί στο παιδί, το θρήσκευμά του και τα στοιχεία του νονού και των γονέων. Χρειάζονται οι αστυνομικές ταυτότητες.

Γίνεται η βάπτιση και ο ιερέας εκδίδει Δήλωση Βάπτισης, την οποία θα καταθέσετε στο Δήμο που έχετε ανοίξει οικογενειακή μερίδα, ώστε να δηλωθεί το όνομα του παιδιού σας.

Σημείωση :

Ο νονός του παιδιού δεν μπορεί να είναι αλλόθρησκος και αναφέρεται σε εγκυκλίους της Εκκλησίας ότι δεν μπορεί να είναι Ορθόδοξος που έχει τελέσει μόνο Πολιτικό Γάμο. Επίσης, γονείς που έχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο, μπορούν να βαφτίσουν το παιδί τους, μόνο αν ο νονός είναι Ορθόδοξος (και δεν έχει τελέσει Πολιτικό Γάμο). Δεν θα σας ζητηθεί κάποια πιστοποιητικό γάμου κλπ, αλλά ο ιερέας σε φάση απλής συζήτησης θα εκμαιεύσει την πληροφορία, ρωτώντας σας για παράδειγμα σε ποια εκκλησία παντρευτήκατε


Blogging...
Π. Μιχαλάκη 35, Αχαρνές  
| Tel: 210 2478 867
Εδώ θα βρείτε αγαπημένα κείμενα & tips 
με ιδέες για ένα αξέχαστο γάμο ή μια παραμυθένια βάπτιση!
Πρόσφατα Άρθρα
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page